Second opinion, vragen, vragen, vragen ….

Net uit het AVL gekomen. We hebben een second opinion gehad. Mijn insteek was alleen opereren. En daarna kijken wat er nog nodig is. Nou dat kan ik wel vergeten. De lymfeklier is groter dan ze in het KG zeiden. Maar dat betekent niet dat hij nu gegroeid is want die mm verschil kan nog wel eens gebeuren. ik dnek dan; dus die andere klier zou ook zo maar eens kleiner kunnen zijn? De tumorgrootte is niet naar gekeken. Wel is gekeken naar wat er om heen zit en dat is toch wat grilligheid in het vetweefsel wat er om heen ligt.  Dat hoeft niet kwaadaardig te zijn maar ze hebben liever dat het er strak uitziet. Verder zit de lymfe dicht bij het bot. Ze willen gewoon meer ruimte er omheen hebben om beter te kunnen snijden. Dat kan alleen met chemo en bestraling.

Nog een keer heb ik de vragen gesteld:

  • Waarom chemo? Omdat dit de bestraling versterkt
  • Waarom 25 dagen? Dat is gebleken nu de beste behandeling. 50 Gy wordt verdeelt over 25 dagen
  • Waarom bestraling? Om de tumor kleiner te maken.
  • Wat zijn de lange termijn effecten? De onderzoeken die je leest zijn van langer geleden en de manier van bestralen is nu veel beter. We bestralen niet van voor naar achter en omgekeerd, maar nu kunnen we van alle kanten de tumor bestralen.

De antwoorden zijn gegeven maar het lijkt wel alsof ik ze niet kan onthouden. Gelukkig heb ik ze wel opgeschreven, en nu dus ook al ingevuld. Het lijkt alsof de keuze er niet is. Het moet gewoon! Alles er op en er aan!

Morgen word ik nog een keer besproken in het team. Woensdag word ik gebeld en dan kan ik kiezen. Terug naar het KG of blijven in het AVL. Het AVL gaat het in ieder geval worden.