Het resultaat van de voorbehandeling

We zitten een paar dagen op een camping in de buurt van Medemblik. Gezellig in de Cookie Dew van www.bijbos.nl . Een vintage caravan. Alles in oranje bruin.

te huur bij www.bijbos.nl
te huur bij www.bijbos.nl

Ik had de uitslag van de MRI en CT scan dan ook verzet tot na de vakantie. Maar de chirurg wou graag de uitslag eerder bespreken. Dus de afspraak verzet naar 1 mei.
Tja, wat maakt die paar dagen uit, was mijn gedachte. Er verandert toch niets meer aan. Mijn gevoel over de tumor is dat er wel degelijk iets is veranderd. Mijn ontlasting is weer als vanouds. Mijn energie is goed. Dus wat maakt het uit. Misschien is hij wel helemaal weg. Je weet maar nooit.

Gisteren dus toch maar naar het AVL voor de uitslag. Tenslotte ben ik toch ook wel nieuwsgierig en kan ik meteen mijn verzoek voor de operatiedatum indienen.
De kinderen hebben we naar de knutselafdeling gebracht. Dit zal vast wel anders heten maar het doet er niet zo toe. De chirurg liep een beetje uit; 45 minuten. Tijd voor achterstallig computerwerk. Want op de camping is geen Wifi dus ook geen internet en in het AVL is er Wifi en staat er een computer die gebruikt kan worden. Dat is mooi.
Kopje koffie en thee erbij. Tja, dat heb ik nog niet eerder genoemd geloof ik. In het AVL is het echt goed verzorgd. Iedere 30 minuten komt er iemand langs of je koffie of thee wilt. Dat is nog eens service zou ik zeggen.

Mevrouw Schmidt? Ja we komen!
Meneer Schmidt, wat is er met u gebeurd? U had toch geen krukken de vorige keer?
Jawel hoor. Herniaatje vanaf januari al. Oh, vervelend.
Hernia is echt een chirurgenprobleem. Hoe bedoelt u?
Nou, alle chirurgen krijgen er bijna last van. Ze staan te veel over de patiënt gebogen tijdens het opereren. De tafel moet goed hoog maar ja, je wilt ook goed kunnen zien wat je doet.

De uitslag;
Goed nieuws. U heeft tijdens het lange voortraject geen uitzaaiingen gekregen. !??@!???? Wat bedoelt u?
Nou, het komt voor dat er tijdens de behandeling toch uitzaaiingen ontstaan. Gelukkig is dat bij u niet gebeurd.
We gaan opereren. Ergens tussen 7 en 20 juni.
Tja, dan heb ik wel een verzoek. Maar ik wil eerst even weten hoe het er nu uit ziet.
De foto’s komen erbij. Kijk dit is de tumor. En daar is het lijntje waarlangs we moeten snijden. U bent slank en daardoor is het ene dus ook een dun vetlijntje. Tja, dat had u al gezegd. Maar door de voorbehandeling zou er meer ruimte komen toch?
Dat had gekund.
Hoe is het verder met de lymfeklier?
Kijk die zit hier. Hij is vrij groot.
Ja, hoe groot is hij nu dan? Even kijken. 15 mm.
Dus hij is niet kleiner geworden?
Nee, maar dat zegt niets. De grootte zegt niets.
Hoe zo niet? Dat is toch de bedoeling geweest van de chemo en bestraling?
Kijk, het kan ook verweefseld zijn. Eh??? Ingekapseld bedoelt u? Ja.
Het kan zijn dat er veel cellen dood zijn gemaakt en dat het lichaam die ingekapseld heeft. Dan zie je dat het niet verkleind is, maar is er wel degelijks iets gebeurd.
Aha. Tja.

We gaan dus opereren. Dit stuk halen we weg. Met naar boven toe een groot deel van de lymfeklieren. U heeft er genoeg.
Oh.
Aan de onderkant is er genoeg ruimte om het mooi aan elkaar te maken. Dus als u een stoma krijgt is het hoogstwaarschijnlijk een tijdelijke.
Oke, fijn.
Hoe lang blijft hij dan zitten?
2 maanden.
2 maanden maar? De stomaverpleegkundige zei minimaal 6 maanden.
Tja, dat doen we bij een open operatie. Maar in uw geval gebeurt het met kleine sneetjes waarbij we via instrumenten opereren. En het stuk wat we weghalen wordt via een sneetje onder de bikinilijn uit het lichaam gehaald.
Aha, ik vroeg mij al af hoe dat door zo’n klein sneetje zou moeten?
Ja het kan wel door een klein sneetje weggehaald worden. Dan wordt het eerst verpulverd en dan weggezogen. Maar daar heeft de patholoog niets meer aan. Deze gaat het weefsel bekijken. Zijn de snijvlakken schoon? Welke cellen zijn er weggehaald. Is er inkapseling? Enz. Ik ga zelf de operatie doen. Meestal zijn er chirurgen in opleiding die een deel doen. Maar bij u doen we dat niet. Ik wil dit zelf doen.
Oké.
En wat als u toch door een grillig deel snijdt?
Dat wil ik voorkomen. Maar als dit gebeurt, zien we dat bij 1/3 van de patiënten er niets gebeurt, 1/3 krijgt wederom een tumor op dezelfde plek en 1/3 krijgt uitzaaiingen elders. Maar nogmaals, dit willen we echt voorkomen.
Dan heb ik een verzoek. Ik wil graag 2 juni geopereerd worden. Want dan ben ik net jarig geweest. Mijn dochter heeft een dansuitvoering gehad. En als ik dan geopereerd wordt begin juni, dan kan ik 21 juni mee doen met de uitvoering van mijn koor Music All-in.
Hmmm, even tellen. Wanneer was de laatste bestraling? 28 maart! 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ,8, 9, 10, 11, 12. Het zou kunnen. We opereren op dinsdag. En je blijft een kleine week in het ziekenhuis. 3 Juni zet ik in de agenda. Maar ik kan niets garanderen. Volgende week weet je de exacte datum.
Maar 21 juni weer zingen. Hmmm. Vooruitstrevend.
Denkt u dat dat niet lukt?
Tja, ik denk dat het jou wel zal gaan lukken. Maar het is wel kort dag. Zingen is toch inspannend.Dus het kan tegenvallen.
Hoe lang denkt u dat ik nodig heb om te herstellen?
Tja, dat is heel afhankelijk van de operatie enzo. Maar sommige mensen hebben na 9 maanden nog last van de operatie. De narcose, enz. Ik zou in ieder geval rustig aan doen gedurende de zomer.
Mijn gedachten dwalen af naar een zomervakantie op het strand, in de zon. Nee, ik mag niet te veel doen. Dat wordt wel even plannen. Gelukkig zijn Manon en Yvonne een groot deel beschikbaar om mij te vervangen. Hmmm lekker maar ook spannend. Hoe gaat dat verlopen?
Heeft u nog vragen?
Ja! Als ik dan toch onder narcose ben, kunt u dan meteen mijn bovenoogleden even liften?
Haha, dat wil je niet door mij laten doen hoor. Haha, dan ziet het er niet uit.
Is er dan niet even een plastisch chirurg te leen?
Sorry, nee dat gaat niet.
Tja, ik kon het toch vragen?
Lekker mens ben ik ook, zit ik hier te praten over een dodelijke ziekte die verwijderd moet worden, ga ik even over mijn uiterlijk in de weer. Wat moet hij wel niet denken?

Verder nog vragen?
Waarom wordt er geen bloed meer geprikt?
Nou, we doen nu toch niet veel meer. De waardes waren goed en zullen niet verslechteren. De tumormarkers waren nihil. Binnen de marge. Dus daar kunnen we ook niet veel aan zien. Dat blijven we wel iedere 3 maanden controleren hoor. Maar nu even niet. Verder nog vragen?
Eh, nee ik geloof het niet.
Tot in juni dan!

In de auto terug naar de camping dacht ik terug aan het gesprek.
Wat vond jij er van Frank?
Tja, ik had meer gehoopt. Maar hij was positief toch?
Ja, ik denk er het hetzelfde over.
Wat de voorbehandeling nu heeft uitgehaald is niet duidelijk. Dat weten we pas achteraf.
Er komt wel een beetje twijfel of ik die voorbehandeling wel had moeten doen.
Als ik het nu bekijken veranderd er niets qua operatie. Geen voordeel en geen nadeel.
Misschien had ik vooral kunnen vragen hoe klein ze verwachten dat de tumor wordt na de behandeling en hoe veel ruimte te verwachten te krijgen?Maar nu heb ik niets meer aan die vraag. En dat hij begon met de zin; u heeft geen uitzaaiingen gekregen tijdens de behandeling.
Dat is toch ook raar. Ze hebben daar helemaal nooit over gesproken van te voren.

Volgens mij weten we nog steeds maar de helft.

 

4 reacties op “Het resultaat van de voorbehandeling

  1. Ik hou erg van je humor, daar haal je zoveel kracht uit. Ik was even achter met lezen. Je schrijft geweldig ook nog!
    Bewonderenswaardig je kracht Lieve Adele XXX

  2. Alom positief nieuws, dus onthoud dat goed! Er blijven altijd nog vragen over, maar laat dat maar even rusten en geniet van je vakantie en dat je je zo goed voelt. Ben blij voor je en die operatie kop je ook gewoon in! Je bent een kanjer! X Willy

  3. Tja, dat er veel onduidelijk blijft en dat men af en toe goed vaag kan redeneren.. Ach ik herken die situaties. Veel praten en vragen stellen en achteraf denken, ben ik nou wat wijzer geworden? Hm, nee of toch wel.. Sterkte maar weer. En dan liggen we in juni dicht bij elkaar, ik in het AMC voor mijn stamcelstranspalntatie en jij in het AVL. Succes!

  4. Tja ik kan me voorstellen dat je toch onzeker bent over de informatie die je krijgt of misschien wel die je nog niet gelegen hebt. Geen uitzaaiingen in in ieder geval positief. Hou dit positieve vast en …. Ze hadden best wel je oogleden mee kunnen nemen, want die ziekte ga je gewoon overwinnen. En meedoen met de uitvoering lukt ook.

Reacties zijn gesloten.