Nutraceutical liquideert kankerkiemen

Onerstaand artikel komt uit  (tijdschrift voor arts, therapeut en apotheker)
Nutraceutical liquideert kankerkiemen

Onderzoekers van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Mor-NuCo Inc. zijn erin geslaagd een belangrijke serummarker voor kanker drastisch te verlagen met een nutraceutical. Aan proefpersonen die positief testten voor de marker, gaven ze een supplement met groene thee (cafeïnevrij) en rode-peperpoeder (laag aan capsaïcine). Het supplement moest om de vier uur genomen worden, ook ’s nachts, en dit gedurende minstens drie maanden.

De bloedmarker, waarrond heel dit onderzoek draaide, was ENOX2. Van de 110 proefpersonen die aan de studie deelnamen, testte 40 % positief voor ENOX2. Na het einde van de studie (na gemiddeld 8 maanden) daalde dat percentage naar 6 %. De onderzoekers gebruikten de ONCOblot® Tissue of Origin Cancer-test om aanwezigheid van ENOX2 te meten. Die test kan zelfs iets vertellen van de identiteit van de kanker.

Kanker op tijd vinden is een ware uitdaging in de oncologie. Slechts in 25 % van de gevallen vinden artsen een kanker op tijd, zodat hij nog gelokaliseerd en dus behandelbaar is. Meestal wordt de kanker te laat ontdekt en is chemo noodzakelijk. In het ideale geval wordt een kanker zo vroeg mogelijk gedetecteerd, zodat ingegrepen kan worden voordat de symptomen optreden.Curatieve preventie, zo noemen de onderzoekers deze benadering.

De onderzoekers geloven met ENOX2 een ideaal ‘doeleiwit’ gevonden te hebben om kanker heel vroeg te diagnosticeren. Het proteïne treffen we enkel aan op het celoppervlak van kankercellen. Ze is alleen maar te vinden in het serum van kankerpatiënten, maar niet in het serum van gezonde patiënten. Verschillende kankertypes produceren bovendien verschillende versies van ENOX2. Analyse van de molecuulgrootte van ENOX2 onthult daarom iets over de identiteit van de kankerkiemen.

Merkwaardig genoeg hebben de onderzoekers in deze studie zelf geen (kiemen van) tumoren waargenomen. Ze hebben zich enkel op de ENOX2-test gebaseerd. Wel vonden ze indirecte aanwijzingen bij enkele deelnemers die positief op ENOX2 testten, maar die geen nutraceutische behandeling wilden volgen. Een deelnemer die een indicatie had voor non-small cell-longkanker kreeg 36 maanden later effectief de diagnose van longkanker. Een andere deelnemer kreeg maanden later lymfoma nadat hij positief getest was op ENOX2 afkomstig van een leukemie of lymfoma.

De onderzoekers kunnen niet vertellen in hoeverre kankerkiemen afwezig zijn wanneer de test negatief is. Ze schatten dat hun test tumoren van 0,8 mm kan detecteren; dat zijn nog steeds een slordige tien miljard cellen. Een mammografie detecteert met moeite tumoren van 7 mm; tumoren moeten minstens 32 mm groot zijn voor optimale detectie.

EGCG en capsaïcine zijn volgens de onderzoekers de meest krachtigste remmers van ENOX2. Capsaïcine toevoegen aan groenetheeconcentraat zou de activiteit van EGCG 100 keer verhogen.De deelnemers moesten de EGCG-waarde van hun serum continu hoog houden. De onderzoekers baseerden zich voor deze strategie op in-vitro-experimenten. Laat je een cultuurcellen na behandeling gedurende acht uur vrij van EGCG, dan zullen de cellen onmiddellijk terug gaan transformeren. Om die reden legden onderzoekers de deelnemers op om elke vier uur het supplement te nemen. Eén capsule komt overeen met 16 kopjes groene thee (per vier uur!). Dat mag je op zijn minst een natuurlijke chemotherapie noemen …

(†) ENOX: Ecto-Nicotinamide Adenine Dinucleotide Oxidase Disulfide-Thiol Exchanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.