Melatonine (25 mg)

Wat is Melatonine?

  • Melatonine regelt het slaap-waak ritme en is een hormoon dat ’s nachts wordt aangemaakt in de pijnappelklier in de hersenen (de epifyse). Als we ouder worden maken we steeds minder melatonine aan wat slapeloosheid tot gevolg kan hebben.
  • Uit onderzoeken blijkt dat melatonine een centrale rol speelt in het immuunsysteem en wordt het inmiddels gezien als een sterke anti-oxidant. Verdere onderzoeken wijzen inmiddels uit dat melatonine wel eens een bijzondere rol bij de bestrijding van kanker zou kunnen spelen.  Er is gebleken dat mensen met borstkanker en prostaatkanker minder melatonine in hun lichaam hebben dan mensen zonder kanker. Dit is te verklaren door het feit dat sommige vormen van borstkanker en prostaatkanker sneller groeien onder invloed van de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron. Omdat melatonine waarschijnlijk de productie van deze hormonen onder controle houdt, lijkt melatonine bijzonder geschikt in de bestrijding van o.a. borstkanker en prostaatkanker. Maar ook bij melanomen, hersenmetastasen bij solide tumoren en bij niet-kleincellige longkanker.
  • Melatonine lijkt ook uitstekend toe te passen ter ondersteuning van chemotherapie. Dankzij de sterke anti-oxidante werking zorgt toegevoegde melatonine ervoor dat de bijwerkingen van de chemokuur verminderen. Minder gewichtsverlies, mindere zenuwzwakte en mindere aantasting van het beenmerg.

melatonine

 

Positieve effecten van melatonine zijn:

  • bevordert een gezonde nachtrust
  •  versterkt het afweersysteem
  • is een sterke antioxidant
  • heeft diverse anti-kankereigenschappen
  • vertraagt mogelijk het verouderingsproces
  • draagt mogelijk bij aan een gezond hart

Melatonine is alleen verkrijgbaar op doktersrecept en wordt soms wel, vaak niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Juiste dosering enz. laten vaststellen via een deskundig arts die weet hoe en wat melatonine is en wat de werking is bij bepaalde soorten kanker. Bijwerkingen treden voor zover bekend niet op, maar de apotheek waarschuwt wel melatonine niet te gebruiken bij zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.

14 februari 2012: Bron: Cancer Chemother Pharmacol. 2012 Jan 24.
Zo blijkt bv. dat de bijwerkingen van chemo en bestraling dramatisch minder zijn als daarbij 20 mg. melatonine per dag wordt gebruikt.

Op Kanker-actueel zijn meer onderzoeken hierover te vinden.

 

melatonin-synthesis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.