Vitamine D

19 maart 2014: Bron: European Journal of Cancer

Vitamine D zorgt voor significant minder risico op overlijden aan darmkanker. Het blijkt dat wanneer de 25-hydroxyvitamin D waarden in het bloed hoog (normaal) zijn deze ervoor kunnen zorgen dat patiënten met darmkanker een minder risico op overlijden aan alle oorzaken heeft (tot wel 29%) en zelfs tot 39% voor het risico op overlijden aan darmkanker specifiek in vergelijking met mensen met darmkanker waarvan hun 25-hydroxyvitamin D waarden in het bloed te laag zijn.

Dit blijkt uit een meta-analyse van 5 studies met totaal 2330 darmkankerpatienten. De resultaten van het effect van vitamine D bij borstkankerpatienten is in diezelfde 5 studies ook onderzocht met ook vergelijkbare resultaten.

Volgens onderzoekers blijken 65% van de darmkankerpatiënten in de USA een vitamine D tekort te hebben. Bij  borstkankerpatienten ligt dat lager maar is het vitamine D tekort nog altijd 39%.

vitamin d

Het Dana-Farber Cancer Institute schrijft over de werking: The hypothesis that vitamin D status is related to colorectal cancer has received strong experimental support over the past two decades, based on the almost ubiquitous expression in colon cancer cells of the vitamin D receptor (VDR)8,9 and 1-a-hydroxylase (CYP27B1),10 which converts plasma 25-hydroxyvitamin D3 [25(OH)D] into 1,25-dihyroxycholecalciferol [1,25(OH)2D], the active metabolite. Binding of VDR by 1,25(OH)2D leads to transcriptional control of target genes, resulting in induction of differentiation and apoptosis,11,12 and inhibition of proliferation,13 angiogenesis,14,15 and metastatic potential.16,17

 Hier is er nog meer over te lezen.

 Ik gebruik 2000 IE per dag. Mijn vitamine D was inderdaad te laag vorig jaar (toen wist ik nog niet at ik darmkanker had).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.