Coliorus Versicolor – Elfenbankje

Andere benamingen zijn Turkey tail, Yun-Zhi of Kawartake.
Hieronder de beschrijving van deze paddenstoel in het boek van Verhulst “Groot handboek geneeskrachtige planten”.

Coriolus versicolor

Belangrijkste inhoudsstoffen: proteoglycanen of polysacchariden-proteinecomplexen (PSP)  en PSK (polysaccharide Kucha)

Belangrijkste werkingen en inidcaties:

  • Immuunsimulerende (weerstandverhogende) en antimicrobiele werking. O.a. door de toenamen van de interferronproductie en door het optimalisren van de productie van Natural Killer Cells (NKC) en macrofagen. Het wordt dan ook aangeraden ter preventie en ter aanpak van infecties (zoals hepatitis C, Sinusitis, Zona..), bij zwakke weerstand, bij ME/PVS (Myalgische Encephalitis / Post Viraal Syndroom), bij fibromylagie , weke delen reuma en als adjuvans bij AIDS (verbetering van CD4)
  • Van PSK is in talrijke invitro en dierproeven een duidelijke antitumorale activiteit aangetoond door zowel cytostatische, cytotoxische en anti-angiogenetische werking en het verhogen van de cellulaire immuniteit. Het wordt dan ook vaak gebruikt als adjuvans bij kanker ingezet voor een betere bestrijding van tumoren, het afremmen van de metastasering (uitzaaiingen) en het afremmen van de nevenverschijnselen van chemo- en radiotherapie. In klinische studies is bij diverse tumoren een langere overlevingsduur, een vertraging van de metastasering en een verbeteren van de algemene conditie aangetoond.
  • Ook een tonische (versterkende) en energetiserende werking van Coriolus Versicolor is beschreven met toepassing bij energiegebrek  en chronische vermoeidheid.

Dosis: per dag 3000 mg extract met 34 a 40% polysacchariden of per dag de hoeveelheid kruid die 200 a 600 mg PSK aanbrengt.

Waarschuwingen:

  • In zeldzame gevallen worden molde maagdarmbezwaren (misselijkheid, gebrek aan eetlust) aangegeven.
  • Er zijn diverse interacties beschreven met chemotherapeutica (zoals vinchristine, cyclofosfadine, 5-fluorouracil, cyclofosfamide…) Tramates versicolor verbetert het effect ervan.

 

Kort gezegd:
Het wordt in Azië al jaren gebruikt als medicijn en in verschillende onderzoeken is al gebleken dat de coriolus versicolor daadwerkelijk een goede bijdrage kan leveren aan de bestrijding van kanker, vele andere ziektes en de verbetering van het immuunsysteem.
Dit komt o.a. door de natuurlijke stoffen zoals proteoglycanen (PSP) en Kucha (KRrstin of PSK)

Immuunsysteem
De paddenstoel zorgt ervoor dat het aantal natural killer cellen in het lichaam toeneemt. Deze cellen zijn een belangrijke indicatie voor de gezondheid van het immuunsysteem.
Bij een zwakke weerstand kan het dus helpen op coriolus versicolor te gebruiken. Bij proefpersonen die twee maanden dagelijks een supplement namen, was het aantal van deze natural killer cellen toegenomen met gemiddeld 35% twee maanden. Daarnaast waren de T-cellen (ofwel T-lymfocyten), welke afweercellen zijn toegenomen bij 77% van de proefpersonen.

Kanker
De Amerikaanse kankerstichting heeft zelfs erkend dat coriolus versicolor nuttig kan zijn bij het bestrijden van kanker. De verantwoordelijke stof is de polysaccharide Kucha. Uit onderzoek is gebleken dat de stof de groei van uitzaaiingen kan remmen. De levensduur van kankerpatiënten kan dus mogelijk worden verlengd.Ook zorgt de stof voor een afname van de bijwerkingen ten gevolge van chemotherapie en radiotherapie.

Met name bij prostaatkanker heeft onderzoek uitgewezen dat de vorming van stamcellen die prostaatkanker veroorzaken 100% wordt tegengegaan bij inname van een dagelijks supplement.

Ook onderzoek van het effect van coriolus versicolor op borstkanker is veelbelovend. Het zou uitzaaiingen bij borstkanker zelfs kunnen voorkomen en de huidige tumor kunnen remmen. Onderzoek bij muizen met borsttumoren toonden een afname van de tumormassa met 58%.

Vermoeidheid
Ook bij vermoeidheid en een tekort aan energie kan de paddenstoel uitkomst bieden. Dit hangt sterk samen met de verbetering van het immuunsysteem.

Overig
Er zijn verder signalen dat de coriolus versicolor helpt bij de volgende ziekten: hepatitis, sinusitis, zona, Myalgische Encephalitis, postviraal syndroom, fibromyalgie en weke delen reuma.

Referenties zijn na te lezen op http://www.mycotherapie.nl/coriolus.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.