Toch wel verbetering

Maandag hebben we een gesprek gehad met de verpleegkundigspecialist of zoiets. Zij vertelde over het reilen en zeilen op de operatieafdeling en het verblijf in het AVL.
3 juni is het zo ver. Dan gaat het mes er in. 2 juni om 11 uur moet ik aanwezig zijn en gaan de voorbereidingen van start. Het is best eng vind ik. Ik ben tenslotte nooit geopereerd. Maar de mensen die ik spreek en die zelf zijn geopereerd zeggen dat je er weinig van merkt (narcose) en de pijstilling gaat via ruggeprik (het woord alleen al, brrr).

fokke 1

 

Verder heb ik mijn file op cd gevraagd (en gekregen) en de uitdraaien van de labwaardes en diagnoses. Na het bezoek aan de chirurg vorige week, waren we een beetje teleurgesteld over de resultaten. Maar de verpleegkundige  belde ik vanmorgen met een vraag en ze las vanmorgen uit het dossier dat de tumor verkleind was. Dus naar aanleiding hiervan ben ik het rapport even gaan lezen. En inderdaad, tussen de moeilijke woorden lees ik: 

CT scan: De pathalogische wandverdikking in het rectum is aanzienlijk in omvang afgenomen. Deposities klieren lijken nauwelijks gewijzigd. Geen aanwijzingen voor afstandmetastasen
MRI: enige afname van zowel wanddikte als lengte van de hoge ventraal semicirculaire rectumtumor. Thans over een lengte van 3 cm (eerder 4 cm) 2 forse klieren ongewijzigd (13 en 9 mm)– dit was volgens mij 15 en 11 mm maar ik heb al begrepen dat die metingen nogal moeilijk zijn. Klein kliertje 3 mm (was 4 mm) en eerder beschreven kliertje van 6 mm is nauwelijks herkenbaar.
Dus al met al toch wel positief. En de werking van de voorbehandeling is nog niet voorbij. Verder wil ik nog even knallen om mijn immuunsysteem te boosten en de juiste voedingsstoffen zoeken om het herstel na operatie te optimaliseren. Daarbij komt in eerste instantie de eiwitten naar voren. BCAA’s zijn hierin belangrijk. Dit zijn de aminozuren L-leucine, L-isoleucine en L-valine.

Aan mijn verlanglijstje voor in het ziekenhuis wordt dus gewerkt.
Wat neem ik mee? Welke supplementen ga ik slikken? Zal ik zelf maar sapjes meenemen want de verpleegkundige had het over limonade. Nou dat drink ik echt niet!
Ik ga vragen of ik muziek mag luisteren tijdens en vooral na de oparatie. Ik heb begrepen dat dat heel positief werkt om met je eigen muziek wakker te worden. En moet dat dan met oortjes of ….? Ook mag ik aangeven of ik een 1- of 2 persoonskamer wil.
Nog genoeg om over na te denken. En tips zijn welkom 🙂
muzieknoten-v1

9 reacties op “Toch wel verbetering

 1. Adèle,
  een heel goed bericht is dit. Je ziet dus dat “het” iets doet.
  Heel veel succes en ik ga ook duimen.
  Kus

 2. Gelukkig toch afgenomen. Wat veel allemaal waar je je mee bezig moet houden joh… Wens je veel sterkte en misschien kun je wat mensen carteren die je smooties kunnen brengen.
  Ik zal aan je denken. ( datum in agenda ) xxx

 3. Fijn dat de tumor toch kleiner was geworden. Soms moet je ook zoveel vragen bij zo’n gesprek dat sommige dingen toch niet echt goed bij je binnen komen. Het grote wachten in spanning voor de operatie gaat nu beginnen. Ga nog maar ff lekker van het mooie weer

 4. Gelukkig een beetje positiviteit Adele! Ik ben heel blij voor je. Ik heb niet echt een tip of zo behalve dan dat je goed en gevarieerd moet eten. Maar dat weet je zelf natuurlijk ook wel. En blijf er in geloven! We denken aan je en gelukkig hoef je niet heel lang op de operatie te wachten. Ben benieuwd hoe het daarna met je gaat. Sterkte!

 5. Tip: Ik heb wel eens begrepen dat elke dag een haring voor een operatie goed is.

 6. Eigen smoothies maken en laten bezorgen. Inderdaad geen limonade, getver. Mijn vrouw maakt smoothies als ik er straks voor twee weken inga, en inderdaad met eiwitten toegevoegd.
  Succes Adele!! Knuf

 7. Heftig allemaal hoor heel veel sterkte de komende tijd. Ik blijf je volgen. Gr Philip.

Reacties zijn gesloten.