Polikliniek Familiaire Tumoren

Afgelopen week kreeg ik post van het AVL. Een hele vragenlijst waarin ik mijn familie en hun kwalen in beeld moest brengen.

george_ferdinand schilling en johanna elizabeth soeter
george_ferdinand schilling en johanna elizabeth soeter

Omdat ik darmkanker heb en pas 50 jaar ben, wordt er automatisch onderzoek gedaan naar een eventuele familiaire belasting. Darmkanker krijgt men (ja wie is men?) vaak op latere leeftijd. Maar als ik zo eens om mij heen kijken en luister, komt dit echt al vaker voor benenden de 50. Hoe zu dat toch komen? Wat is er mis? Komt het misschien toch door onregelmatige werktijden (‘snachts werken zorgt voor te weinig melatonineaanmaak wat weer kan leiden tot kanker en toediening van melatonine tijdens de behandeling van kanker leidt tot een betere verdraagzaamheid van de chemo www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22753734 ). Of komt het door ons eten wat zo vervuild is dat we de gifstoffen niet kwijt kunnen, of door de verzuring van ons lichaam of de schimmelvorming in ons lichaam door de suikers en snelle koolhydraten, of is het de zeelucht of, of, of, of. Tja, voorlopig zullen we het nog niet weten. Maar dat het om zich heen grijpt is zeker. Het lijkt wel een virus.

Maar goed, ik moet mijn familie in kaart brengen. Dat kan nogal gecompliceerd zijn als ik zou willen. De toestemmingsformulieren om medische gegevens op te vragan van mijn moeder en oma zijn ingevuld. En het overzicht van de ziektes die voorkomen bij mijn moeders broers en zussen. Daar komt geen kanker voor. Wel heeft mijn moeder ooit een plakje gehad, dat heb ik keurig vermeld. De zussen van mijn oma: tja die hebben wel iets gehad met kanker. Maar ja ….. wie weet dat nog.  De andere kant van de familie; die kan ik niet.  Laat ze maar aan de slag gaan met de gegevens waar we wel bij kunnen komen.

Oma en Opa (Neeltje en Co)
Oma en Opa (Neeltje en Co)

De afspraak met deze kliniek staat ergens in augustus. Ik ben benieuwd.