Nu zelf bij de dietist.

Vandaag ben ik voor het eerst zelf bij de dietist geweest. In het traject van de behandeling hoort dit erbij. De dokter had vorige week al gevraagd: “Ga je naar de dietist?”. Waarop ik zei, ja misschien leuk als intercollegiaal overleg. Nu begrijp ik waarom ze verbaasd was.

Voorafgaande aan de dietist was eerst de bestraling en Frank is mee naar binnen geweest om te kijken wat er nou eigenlijk allemaal gebeurt en was best onder de indruk. Vooral in de ‘controlekamer’laat maar zeggen. Daar kijken ze met zijn 4-en of het allemaal goed gaat en of de hoeveelheid straling klopt. dat schijnt te varieren per stukje lichaam. Je ligt er wel in de kijker met je blote doos. Maar ja, dat hoort erbij en ze zien dit de hele dag door denk ik dan maar. En om het wat af te leiden doe ik soms gekke sokken aan.

Bij de dietist kreeg ik een stagiere, en zoals het hoort begon ze te vragen hoe het gaat en of ik klachten had. Die heb ik dus nog niet. Ik heb maar meteen vertelt dat ik zelf orthomoleculair dietist ben. Ze was gelukkig niet uit het veld geslagen. Ikmocht op de weegschaal een ouderwetse digitale. Niet zo’n mooie als ik zelf in de praktijk gebruik.

weegschaal tanita

De ziekenhuisdietist kijkt eigenlijk alleen maar naar de calorie-inname, het gewichtsverloop en hoeveelheid eiwitten in de voeding. Dit omdat het belangrijk is dat je op gewicht blijft en je spiermassa op orde blijft. Op de vraag of er speciefieke voeding wordt geadviseert bij bestraling of chemo kwam een negatief antwoord. En hebben jullie een advies over suiker?”. Ook daar was het antwoord droevig. Nee, suiker zijn calorieen en daar kijken wij naar. Met andere woorden, er wordt NIET gekeken naar voeding die gezond is. Voeding die past bij de behandeling. Voeding die je krachtig houdt. voeding die je klachten minimaliseren. Wat een teleurstelling! Wat zielig voor de mensen die daar komen. Over de lijst met supplementen konden ze alleen maar zeggen: “Weet de arts dit? Wij adviseren het vanuit het AVL niet”. En wat ben ik blij dat ik orthomoleculair geschoold ben. En nu begrijp ik waarom therapeuten en andere coaches soms zo afgeven op dietisten. Maar als jullie maar weten dat niet iedere dietist zo werkt hoor! Ik hoefde geen vervolgafspraak. als er iets is dan bel ik wel. Ik ben weer een illusie armer.